Color Doppler krvnih žila glave i vrata

 • Transkranijski obojeni dopler u djece (TCCD) i obojeni dopler karotida i vertebrobazilarnog sliva

  Transkranijski obojeni dopler (TCCD) i obojeni dopler karotida i vertebrobazilarnog sliva neinvazivne su i neškodljive ultrazvučne dijagnostičke metode kojima se procjenjuje moždana cirkulacija u djece i odraslih, u realnom vremenu. Ove metode pružaju uvid u cijeli niz intrakranijskih i ekstrakranijskih vaskularnih patoloških stanja te njihov utjecaj na intrakranijsku hemodinamiku na način na koji to nije moguće prikazati niti jednom drugom dijagnostičkom metodom. Ultrazvučni uređaji koji imaju istovremeni dvodimenzionalni B-mod i pulsni obojeni dopler transkranijski prikaz (TCCD – transcranial color codes doppler sonograpahy) omogućuju prikaz moždanog parenhima uz superpoziciju bojom kodiranog protoka.  Ta neinvazivna metoda koristi se za ispitivanje moždane hemodinamike kod novorođenčadi, dojenčadi i djece u raznim patološkim stanjima. U novorođenačkoj i dojenačkoj dobi, koristi se u dijagnostici i praćenju promjena moždane hemodinamike kod neurorizične djece (nedonoščad, djeca s perinatalnom asfiksijom, odstupanjem u opsegu glave (mikrocefalije, makrokranije), kraniofacijalnom dizmorfijom, anomalijama glave i vrata …), kod djece s intrakranijskim krvarenjem, hipoksično-ishemijskom encefalopatijom, sa sumnjom na infekcije središnjeg živčanog sustava, u dijagnostici hidrocefalusa, vaskularnih anomalija, trauma mozga i sl. Kod starije djece se TCCD  koristi u dijagnostici i praćenju djece s ponavljajućim glavoboljama, vrtoglavicama, sinkopama, neuromotornim odstupanjima, pogotovo onima koja su nastala akutno (hemipareza, monopareza, tetrapareza, poglavito ako su akutno nastala), poremećajem svijesti, sumnjom na moždani udar, kao i praćenja stanja nakon moždanog udara u djece. Najčešće se koristi obojeni pulzirajući dopler,  jer nam istovremeno daje podatke i o anatomskim strukturama mozga i o strujanju krvi u njima.

  Obojeni dopler karotida i vertebrobazilarnog sliva je neinvazivna dijagnostika kojom analiziramo cirkulaciju krvnih žila vrata, mjereći brzine strujanja krvi i otpore u karotidanim arterijama i vertebrobazilarnom slivu.

   

  U dojenčadi s otvorenom fontanelom mogu se u koronarnim i sagitalnim presjecima kroz veliku fontanelu koja nam služi kao akustički prozor, prikazati velike moždane arterije: prednja moždana arterija, unutarnja karotidna arterija i bazilarna arterija. Nakon zatvaranja velike fontanele, pregled se u djece vrši kroz temporalnu kost u aksijalnom presjeku, sondama niže frekvencije.

  Za sve ove preglede dijete može biti budno, ali treba biti relativno mirno i dijelom i suradljivo. Promijenjeni doplerski nalazi zahtijevaju detaljniji neuropedijatrijski pregled, a ponekad i dodatnu neuroslikovnu obradu – MR mozga, sa ili bez angiografije.

Kontaktirajte nas

POLIKLINIKA
PROF. DR. SC. MILENA STOJČEVIĆ POLOVINA

Kosirnikova 14, Zagreb, Hrvatska

+ 385 1 376 9001
Kontaktirajte nas