TORTICOLLIS (TORTIKOLIS) – KRIVI VRAT

Torticollis, kao što i sam naslov kaže, zapravo znači krivi vrat. Može biti prirođen i stečen. 

Prirođeni torticollis vidljiv je u djece odmah nakon rođenja ili u prvih nekoliko tjedana kasnije, kako dijete počinje sve više kontrolirati svoju glavu.

Uzrok torticollisa može biti različit. Dio stručnjak smatra da je uzrok nepoznat. Ipak postoje znakovi  koji upućuju na raznoliku etiologiju torticollisa. Činjenica da se češće javlja u djece rođene kompliciranim porodom ili s drugim porođajnim ozljedama poput frakture ključne kosti, ozljeda mozga i dr, upućuje na traumatsku etiologiju. Uzrok može biti u nepravilnom položaju u maternici, kao npr. kod zatka, ili u nedostatku prostora jer se torticollis češće javlja u prvorođene djece gdje je  maternica uža. Isti razlog može biti uzrok i u češćem pojavljivanju abnormalnosti kukova što je češće u djece s torticollisom, ali možda se u podlozi nalazi i genetska predispozicija.

Najčešće se promjene nalaze na mišiću sternokleidomastoideusu koji je naginje glavu na jednu stranu istovremeno ju okrećući na drugu. Stoga je i glava  djece s torticollisom nagnuta na „bolesnu“ stranu, a okrenuta na „zdravu“.  Sam mišić je napet, a ponekad se vidi i zadebljanje na vratu. Pokreti glave su ograničeni.  Uskoro se razvija izravnanje kostiju sa stražnje strane glave, glavica je zaležana, jer kako je okrenuta na jednu stranu, oslonac na podlogu je uvijek na istom mjestu.  Slijedeće promjene, obično iza četvrtog mjeseca života,  su na licu koje postaje asimetrično zbog asimetričnog razvoja kao posljedica asimetričnog položaja i djelovanja mišića. Ukoliko torticollis nije izliječen, kasnije može doći do razvoja skolioze.

Djecu u koje se dijagnosticira torticollis upućujemo dalje na obradu od strane ortopeda koji će učiniti UZV vrata ili Rtg vratne kralježnice. Također je važno učiniti UZV kukova jer su u djece s prirođenim krivim vratom češće pridružene anomalije kukova.

Liječenje torticollisa uvijek uključuje vježbe kao osnovni lijek, osim ukoliko se s terapijom započinje nakon prve godine života kada će vjerojatno biti potrebno i operativno liječenje.

Vježbe uključuju vježbe istezanja i opsega pokreta vrata, kao i vježbe jačanja. Ipak, ne smije se zaboraviti da se prirođeni torticollis javlja u vrijeme intenzivnog razvoja djeteta, u vrijeme kada se razvijaju ključne motoričke, ali i druge funkcije te torticollis može dovesti do smetnji u njihovom razvoju. Stoga u našoj Poliklinici u terapiju torticollisa uključujemo i vježbe razvojne rehabilitacije da bi postigli da razvoj djeteta u cijelosti bude harmoničan i simetričan.