Rehabilitacija djece s cerebralnom paralizom

  • Smatramo da pravilnom i intenzivnom rehabilitacijom prema metodi Stojčević Polovina možemo značajno poboljšati stanje i kvalitetu života djece s cerebralnom paralizom (rehabilitacijska metoda Stojčević Polovina).

    Vrlo je raširen i često opće prihvaćen stav u stručnoj i znanstvenoj literaturi da se cerebralna paraliza ne može izliječiti, odnosno da različiti tipovi intervencije (različite metode koje se primjenjuju u rehabilitaciji cerebralne paralize) ne mogu značajno poboljšati stanje djeteta s cerebralnom paralizom (prirodni tijek cerebralne paralize). Naše višegodišnje kliničko iskustvo pokazuje da je moguće značajno poboljšati motoričke funkcije i mogućnosti u djece s cerebralnom paralizom. Rezultati rehabilitacijske metode prema Stojčević Polovini prikazani su na brojnim međunarodnim kongresima i objavljeni u stručnoj literaturi. (znanstveni rad Poliklinike)

  • cover foto facebook2

  • Rehabilitacijski pristup prema Stojčević Polovini razlikuje se od većine ostalih metoda.

  • Razlikuje se u intenzitetu terapije. Najbolje rezultate postižemo kod vrlo intenzivne terapije. Terapija je obiteljski orijentirana, provode je roditelji u kućnom okruženju, ali je moguća i intenzivna rehabilitacija u Poliklinici ( intenzivna rehabilitacija u Poliklinici), odnosno kombinacija jednog i drugog.

    Razlikuje se u primijenjeni vlastito razvijenih tehnika rehabilitacije. Sličnosti također postoje jer smo pokušali pored vlastitih tehnika uklopiti u jedinstvenu metodu ono što smo smatrali najboljim iz drugih terapijskih pristupa, prvenstveno NDT – Bobath i Vojte.

    Najvažnije, razlikuje se u stavu prema kojem smatramo da se prirodni tijek cerebralne paralize može promijeniti. To sasvim sigurno ne znači da se cerebralna paraliza može izliječiti, ali smatramo da se uz terapijski pristup prema Stojčević Polovini, češće nego kod drugih metoda, postiže maksimalni potencijal za pojedino dijete, bez obzira na stupanj oštećenja. Ponekad maksimalni potencijal znači zdravo dijete.

Kontaktirajte nas

POLIKLINIKA
PROF. DR. SC. MILENA STOJČEVIĆ POLOVINA

Kosirnikova 14, Zagreb, Hrvatska

+ 385 1 376 9001
Kontaktirajte nas