Rehabilitacija djece sa smetnjama u razvoju

 • Rehabilitacija djeteta sa smetnjama u razvoju je složena jer je razvoj djeteta složen.

   

 • Dijete se raste i razvija i ne može se jedan dio u potpunosti odvojiti od drugog. Motorički razvoj utječe na senzorni; senzorni utječe na motorički, motorički i senzorni utječu na kognitivni, kognitivni utječe na motorički. Motoričke smetnje utječu na hranjenje; hranjenje utječe na dobivanje na težini; manjak ili višak tjelesne mase utječe na motorički razvoj. Grubo motorička odstupanja otežavaju govor. Problemi fine motorike utječu na kognitivni razvoj. Problemi pažnje utječu na kognitivni razvoj. Problemi u govoru utječu na ponašanje. Problemi s ponašanjem utječu na socijalni razvoj. Smetnje vida ili sluha utječu na motorički razvoj. Srčani problemi utječu na motorički razvoj. Problemi disanja otežavaju motorički razvoj. Problemi s kukovima otežavaju motorički razvoj. Problemi s razumijevanjem i komunikacijom utječu na obiteljski život. Svi razvojni problemi djeteta utječu na obiteljski život….

 • Created with GIMP

  Gruba shema povezanosti različitih aspekata razvoja djeteta

 • Zato je rehabilitacija djeteta sa smetnjama u razvoju složena.

  Zato nije dovoljan jedan čovjek. Jer jedan čovjek ne može znati sve.

  Zato u Poliklinici imamo cijeli rehabilitacijski tim.

  Ne trebaju sva djeca cijeli rehabilitacijski tim, ponekad su dovoljna dva – tri – četiri stručnjaka. Ponekad deset.

  Potreban je tim pojedinaca koji komuniciraju, koji međusobno raspravljaju, kojima se znanja preklapaju, gdje pojedinac  zna granice svog znanja i traži pomoć kolege. Tim koji traži rješenja povezujući znanja svojih članova, povezujući pojedine segmente razvoja u rješenje. Jer se razvoj djeteta ne može u potpunosti odvojiti jedan od drugog.

   

 • tim martin brod

 • Tim Poliklinike je čine svi stručnjaci potrebni u rehabilitaciji djece. Liječnik fizijatar (specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju), fizioterapeut, profesor rehabilitator, radni terapeut, neuropedijatar, dječji ortoped, psiholog, dječji psihijatar, neonatolog, logoped, medicinska sestra…. Članovi našeg tima se stalno dodatno educiraju, putuju po kongresima tražeći nova znanja, ali i šireći naše spoznaje o mogućnostima i rezultatima intenzivne rehabilitacije.

Kontaktirajte nas

POLIKLINIKA
PROF. DR. SC. MILENA STOJČEVIĆ POLOVINA

Kosirnikova 14, Zagreb, Hrvatska

+ 385 1 376 9001
Kontaktirajte nas